BH Telecom podržao Schools of the Future – Imagination day in BiH

Dvodnevni STEM event održan je 22. i 23. juna 2023. godine, pod nazivom Schools of the Future – Imagination day in BiH u Domu oružanih snaga BiH.

Dvodnevnim STEM događajem  je uz kraj školske godine obilježen i kraj rada STEM sekcija. Na ovom dvodnevnom eventu, mladi budući informatičari imali su priliku prisustvovati nizu  zanimljivih predavanja i aktivnosti, a bio je upriličen i expo IT kompanija, startupova i udruženja.

Također, školski timovi su se natjecali sa svojim projektima i najuspješniji timovi kao i njihovi nastavnici su dobili nagrade obezbijeđene od strane firme “Klika” iz BiH, firme “Stemi” iz Hrvatske i UNDP-a BiH.

Da bi događaj bio još zabavniji i izazovniji prisutni učenici imali su priliku da odigraju igricu u proširenoj stvarnosti “AugmentInspire”, a najbolje među njima nagradio je BH Telecom sa vrijednim nagradama.

Ispred BH Telecoma i MOBIS-a nagrade – mobitel, slušalice i tablet je uručila gospođa Belma Mujadinović, vođa tima BH Telecomove ICT startup Platforme BH TechLab, koja se kratko i obratila prisutnima:

Danas mi je čast stajati ispred vas, jer stojim ispred najvećeg potencijala koji ova država ima. Vi ste ti mladi ljudi koji su odlučili da gledanje televizije uz čips i koka-kolu zamijene ovim izazovom i dobiju najdragocjenija znanja budućnosti. Pozivam vas da pratite aktivnosti BH Tech Lab-a i kada budete spremni, da svoje ideje pretvorite u proizvode  da se priiavite na  start up program. Bez obzira na današnje nagrade, vaše nagrade će tek da počnu pristizati. Želim vam svako dobro i samo tako nastavite!”.

Projektom  “Škola budućnosti”  obuhvaćeno je 26 osnovnih i srednjih škola iz cijele  BiH.   Ovim školama donirana je STEM oprema, formirane STEM sekcije, te su obučeni  nastavnici i nastavnice da učenicima kroz zabavu, praktične aktivnosti i radionice prenesu znanje o STEM-u i umjetnoj inteligenciji, kako bi ih pripremili za trziste rada. U ovoj školskoj godini naglasak je bio na umjetnoj inteligenciji, a već sljedeće školske godine kroz STEM sekciju obrađivat će se robotika.

Sve ovo podržava  se kroz projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG 2) kojeg primarno finansira Vlada Kraljevine Norveške, a realizuje  Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Podsjećamo da je UNDP je vodeća organizacija Ujedinjenih nacija koja se bori za okončanje nepravde siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena. Radeći sa našom širokom mrežom stručnjakinja, stručnjaka i partnera u 170 zemalja, pomažemo nacijama da izgrade integrisana, trajna rešenja za ljude i planetu.