Završen SSST Smart Community Challenge Hackaton u Sarajevu

Od 17. do 19. januara 2022. godine u Sarajevu je na Univerzitetu Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) održan Smart Community Challenge Hackaton za srednjoškolce iz cijele BiH.

Organizator ovog događaja bio je Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) uz podršku BH Telecoma i kompanije Mistral.

Ovogodišnji Hackaton trajao je tri dana u okviru kojih su mladi imati priliku upoznati se kroz zanimljive prezentacije sa BH TechLabom, najpopularnijom platformom u Bosni i Hercegovini za podršku ICT startup ideja kreiranom i podržanom od strane BH Telecoma, prezentacijom kompanije Mistral, a onda i učestvovati u takmičenju.

Tokom tri dana srednjoškolci su bili podijeljeni u timove po pet članova, uz zadatak da prezentuju svoje prijedloge rješenja za lokalne zajednice u kojima žive. Mladi su ove godine imali priliku ponuditi svoje inovacije – digitalne solucije koje mogu biti veoma korisne za zajednicu.

Članovi žirija u sastavu Haris Lučkin – direktor Direkcije za razvoj BH Telecoma i brend ambasador platforme BH TechLab, Belma Ramić – Brkić – dekanesa fakulteta Kompjuterskih nauka Univerziteta SSST te Belma Kučukalić – PR kompanije Mistral, proglasili su najbolja idejna rješenja.

Prvo mjesto osvojila je ekipa koja je svoj projekt nazvala Stash, na drugom mjestu je ekipa pod nazivom Jobbee te treće mjesto ekipa MedSite.

BH Telecom ih je nagradio sa telefonom te tabletima, a Univerzitet SSST je svim članovima sve tri ekipe dodjelio stipendije za upis na neki od programa univerziteta

Pored edukativnog i takmičarskog dijela, ovaj događaj imao je za cilj da spoji ambiciozne i mlade ljude u stimulativnom okruženju, pruži im priliku da zajedno rade i kreiraju pozitivne promjene za budućnost Bosne i Hercegovine i IT tržišta.