Završen Prvi informatički sajam #ITReboot u Travniku

U Travniku je pod generalnim pokroviteljstvom BH Telecoma organiziran i održan prvi #ITReboot sajam. Organizator ovog događaja bila je Općina Travnik u saradnji sa BeeZone, biznis inkubatorom Centra za edukaciju mladih (CEM).

Generalno sponzorstvo sajma #ITReboot nastavak je opredjeljenja BH Telecoma da bude konstantna podrška ICT startup idejama.

BH Telecom je učestvovao na ovogodišnjoj konferenciji #ITReboot koja je održana pod sloganom „budućnost.je.danas“ u Travniku. Na konferenciji su učestvovali i mnogi poduzetnici, predstavnici značajnih IT kompanija, startup zajednice, naučni radnici te pojedinci koji su napravili ključne pomake u segmentu kreiranja inovativnih digitalnih ICT rješenja i usluga.

Na BH Telecom Stage-u, za učesnike konferencijskog dijela upriličena su različita predavanja i prezentacije.

Kao predstavnik BH Telecoma, gdin Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja je održao predavanje na temu važnosti digitalne transformacije u telekomunikacijskim kompanijama ali i općenito u bosanskohercegovačkom društvu. Prisutni su upoznati sa ključnim iskoracima koje je BH Telecom uradio u smjeru transformacije kompanije iz CSP u DSP  tj. u digitalnu kompaniju, spremnu da odgovori na mnoge izazove ubrzanog razvoja svih naprednih ICT servisa i usluga, ali i kako bi saradnju sa ostalim manjim kompanijama, pojedincima, različitim udruženjima i obrazovnim ustanovama učinio što jednostavnijom, fleksibilnijom i lakšom.

Na samom početku uvodnog izlaganja direktor Lučkin je naglasio da je IT Reboot generički primjer kako lokalna zajednica može u saradnji sa biznis inkubatorom BeeZone, koji pruža podršku mladim poduzetnicima, napraviti ključne pomake u smjeru ubrzanog razvoja naprednih inovativnih servisa i usluga koji su nam svima potrebni u BiH. Gdin Lučkin je pozvao sve prisutne da se prijave na objavljeni Javni poziv BH Tech Lab platforme, kako bi u saradnji sa agilnim timom stručnjaka BH Telecoma realizovali stvaranje novih vrijednosti na tržištu.

Na konferenciji su dodjeljene i nagrade za najuspješnije projekte koji su aplicirali na IT Reboot challenge, a prvu nagradu osvojila je aplikacija Tour Travnik.

U sklopu ITReboot challengea, žiri je nagradio tri najbolje ideje koje su dobile finansijska sredstva za nastavak implementacije svojih projekata:

  1. mjesto osvojila je Esma Karahodža, Dženana Huseinspahić i Dženeta Kudumović sa aplikacijom Tour Travnik, nagrađenom sa 5.000 KM
  2. mjesto je Nedim Fakić sa aplikacijom Travel Travnik AR, nagrađenom sa 3.000 KM
  3. mjesto je Amer Kargić sa aplikacijom TravnIT, nagrađenom sa 2.000 KM.