"Viona - smart city spot" – prva bh. pametna klupa u BH Telecomu

Od petka 1.4.2022. godine na lokaciji Franca Lehara 7, kod zgrade BH Telecoma je instalirana prva bosansko-hercegovačka pametna klupa “Viona – smart city spot”.

Viona je ideja koja je nastala kao odgovor na problem nepostojanja kvalitetnih izvora informisanja domaćih i stranih turista u malim bosansko-hercegovačkim turističkim mjestima. Ona predstavlja spoj funkcija urbane pametne klupe i digitalnog info kioska sa brojnim korisnim funkcijama. Specifičan dizajn koji spaja tradicionalno i savremeno potpisuje mladi arhitektonski studio “Vista design”, na čelu sa arhitekticom Amelom Iskrić Hadžić, iz Jajca koji je ovim projektom osvojio 2. nagradu BH Telecoma na Prvom Start IT Up programu.

Viona je pametni urbani mobilijar koji za napajanje primarno koristi čistu solarnu energiju, a napravljena je od čvrstih, prirodnih i reciklirajućih materijala: čelik i drvo.

Osim mogućnosti pristupa besplatnom internetu i dopunjavanja svojih mobilnih uređaja, turisti će moći na jednom mjestu, putem touch-screena pristupiti svim važnim informacijama vezanim za grad u kom se nalaze: od hrane i smještaja, spomenika kulture, transporta, do rekreacije i porodičnih sadržaja. Sistem je u potpunosti ažuriran i centraliziran, te u svakom momentu pruža tačne i provjerene informacije.

Uprkos brojnim izazovima i poteškoćama uzrokovanih pandemijom, tim mladih, obrazovanih i perspektivnih inženjera u saradnji sa lokalnim firmama, koristeći se raspoloživim resursima na domaćem tržištu izveo je prvi prototip.

BH Telecom je prepoznao, podržao i nastavlja da sarađuje u razvoju ovog značajnog infrastrukturnog projekta koji promoviše i povezuje turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine.

„Nama u BH Telecomu je posebno drago što smo pružili podršku razvoju jednog ovakvog proizvoda kakav je pametna klupa. Podsjetio bih da je proizvod podržan u okviru BH TechLab platforme koja pruža podršku razvoju inovativnih, digitalnih, poslovnih ICT rješenja.

Proizvod karakteriše inovativan i savremen dizajn sa nizom funkcionalnosti koji ovakvu klupu izdvajaju od konkurencije. Proizvod nudi jedinstven spoj funkcija inovativne pametne klupe sa elementima digitalnog info kioska.

Namijenjena je prvenstveno lokalnim zajednicama koji na ovaj način mogu predstaviti sve svoje servise i usluge, kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima i posjetiocima.

Iskreno se nadamo da će veća implementacija jednog ovakvog proizvoda u našim lokalnim sredinama uticati na izgradnju digitalnog društva kojem težimo“ – izjavio je Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj BH Telecoma i brand ambasador BH TechLab-a.