SSST i BH Telecom nastavljaju saradnju na projektima

U Sarajevu je u prostorijama BH Telecoma 21. februara zvanično potpisan memorandum o razumijevanju sa Univerzitetom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST).

Predstavnici Univerziteta Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) su razgovarali o zajedničkoj saradnji u budućim projektima i promociji BH TechLab platforme te istakli zadovoljstvo zbog budućih projekata na kojima će se raditi.

“Partnerstvo BH Telecoma i Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) predstavlja nacionalnu inicijativu za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u Bosni i Hercegovini. Kroz zajedničke projekte SSST Innovation Lab-a i BH TechLab-a koji će uključivati zajedničku promociju poduzetništva i inovacija u bh. društvu, mentorstvo za mlade poduzetnike, te investicije za one najperspektivnije poslovne ideje, naše dvije institucije će u saradnji sa svim ostalim relevantnim akterima na tržištu, doprinjeti jačanju konkurentnosti domaćih preduzeća, ali i ukupnom ekonomskom razvoju države.“ doc. dr Emir Ganić, Izvršni direktor, Univerzitet SSST.

Gdin Čelebić i doc. dr Emir Ganić istakli su važnost promovisanja start up ideja i buđenja svijesti javnosti po pitanju podrške inovatorima na bh. tržištu.

“Nakon veoma uspješnog partnerstva u organizaciji Hackathona za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine, današnjim sporazumom o saradnji između BH Telecoma i Univerziteta SSST, dogovoren je sljedeći veliki projekat koji će imati veliki uticaj na budući razvoj inovacija i poduzetništva u bh. društvu. Nacionalno startup takmičenje za studente iz svih dijelova države će na jedno mjesto dovesti mlade i talentovane poduzetnike, vodeće domaće kompanije i univerzitete, međunarodne organizacije, te investitore.“ prof. dr Nedim Čelebić, koordinator SSST Innovation Lab.

Predstavnici BH TechLab-a su istakli značaj saradnje sa prvim, veoma važnim partnerom – Univerzitetom Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) po pitanju budućih učesnika programa. Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj i brand ambasador BH TechLab-a je govorio o značaju animiranja što većeg broja učesnika u start up programima koji imaju potencijal za rast i razvoj.

„BH TechLab i Univerzitet SSST dijele slične ciljeve, koji su podrška ubrzanom razvoju inovativnih ideja i projekata, posebno kada se radi o mladim ljudima koji treba da budu nosioci razvoja bosanskohercegovačkog društva. Stoga, partnerstvom sa ovom obrazovnom ustanovom jačamo bazu koja će pružiti podstrek novim idejama i posljedično biznisima, te širimo kulturu inovacija u Bosni i Hercegovini. Platformsko rješenje, kao što je BH TechLab će i dalje nastaviti širiti mrežu partnera te zajedno sa njima pomoći razvoj poduzetništva u našoj državi. Radujemo se nastavku saradnje, i nadamo se da ćemo zajednički ostvariti najbolje rezultate“ – izjavio je brand ambasador BH TechLab-a gdin Haris Lučkin.

BH Telecom uskoro priprema pres konferenciju na kojoj će biti prezentiran program BH TechLab-a i značaja stvaranja jedinstvenog ekosistema za start up programe na nivou Bosne i Hercegovine, gdje će SSST omogućiti značajnu podršku kroz zajedničke aktivnosti i saradnju sa međunarodnim investitorima u obrazovanju.