Potpisan Memorandum o saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta

Memorandum o razumijevanju, sa ciljem uspostavljanja saradnje na područjima od zajedničkog interesa sa fokusom na BH TechLab platformu,namijenjenu za razvoj ideja i projekata te jačanju startup eko scene u BiH danas je potpisan između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i naše kompanije.

Generalni direktor BH Telecoma je govorio o prvom predstavljanju BH Tech Lab-a na Prvoj poslovno – tehnološkoj konferenciji prije tri godine. Jedan od sadržaja konferencije bilo je objavljivanje Javnog poziva za prijavu inovativnih ideja.

“U priču o start up programima ušli smo prije tri godine, sa isprva simboličnim nagradnim fondom. Objavljivanjem našeg prvog Javnog poziva imali smo namjeru istražiti tržište, te ispitati kako tržište reaguje kada pričamo o idejama i inovacijama, kreativnim tehnologijama. Uzimajući u obzir kvalitet i broj prijavljenih aplikacija procjenili smo da postoji potencijal i mladi kreativni ljudi koji žele da se bave inovativnim biznisima. Nakon toga smo izabrali pet najboljih rješenja, od kojih je jedno već implementirano, a to je „Pametna klupa“, prvi bosansko-hercegovački proizvod kao dio našeg SmartLab poligona.“ – istakao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

„BH Telecom kao javno preduzeće i kao društveno odgovorna kompanija, prolazi jedan složen ali i interesantan proces transformacije iz CSP u DSP. Pri tome gradimo nove platforme, pri čemu za prepoznavanje inovacija i primjene pametnih tehnologija u određenim nišama izdvajamo 15 miliona KM tokom perioda od tri godine kroz kontinuirani javni poziv. Potpuno je prirodno da Vlada Federacije BiH kao naš vlasnik i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sa nama grade okruženje, u kojem će BH Telecom biti jedinstvena tačka kontakta za sve mlade kreativne ljude sa perspektivnim idejama, za obrazovne institucije i sve druge koji se bave razvojem inovativnih ICT projekata i rješenja.“ – dodao je Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić istakao je zadovoljstvo budućom saradnjom Ministarstva sa BH Telecomom rekavši da je fokus Ministarstva na razviju i da je BH TechLab je jedna pozitivna priča. „Prvi put se dešava da jedna javna kompanija izdvaja sredstva u ove svrhe za projekte, a mi smo kao vladina institucija uvezani i to je za svaku pohvalu. Potpisivanje Memoranduma o saradnji ostavlja puno prostora za nadogradnju i buduću saradnju“ – istakao je ministar.