BHTech Lab pomiče granica startup ekosistema u BiH

U novembru je,  u okviru Sarajevo Unlimited konferencije održana prezentacija BH TechLaba, na temu: BH TechLab: Uloga u BH startup ekosistemu. Haris Lučkin, direktor direkcije za razvoj BH Telecoma i Belma Mujadinović, Product Owner postavili su ključno pitanje koje se tiče niske poslovne aktivnosti u startup ekosistemu Bosne i Hercegovine.

Zašto su startup ekosistemi naših susjednih zemalja rangirani dvostruko bolje od bosanskohercegovačkog? Zašto su investicije u startupe u Bosni i Hercegovini manje od 0.5% ukupnih investicija koje su se dogodile tokom 2021./22. godine u zemljama regiona?

Šta sprečava ovu aktivnost, s obzirom na činjenicu da imamo izuzetno kompetentnu bazu IT stručnjaka koji ostvaruju izvanredne uspjehe širom svijeta?

BHTech Lab tim je sa zadovoljstvom pokrenuo ovu inicijativu i već prima pozive od svih članova startup ekosistema, što potvrđuje spremnost kritične mase da se pokrenu aktivnosti kako bi se podigli sa dna ljestvice i zauzeli mjesto koje nam pripada po kompetencijama naših stručnjaka.

Na panelu  diskusiji koja je održana na konferenciji, na kojem je jedan od govornika bio generalni direktor, gospodin Amel Kovačević, istaknuta je vizija da BH Telecom postane generator pozitivnih tehnoloških promjena i oslonac za sve male biznise  i startupe kojima je potreban pouzdan i stabilan partner kako bi iskoristili prilike u veoma promjenljivom poslovnom okruženju.