Pod pokroviteljstvom BH Telecoma održava se 7. “Sarajevo Unlimited 2022”

Kompanija BH Telecom podržala je održavanje konferencije inovacija, tehnologija i poduzetništva “Sarajevo Unlimited” koja se organizuje po sedmi put i čija je tema „Smart-up Developments“, a  fokus digitalizacija kroz inovacije na gotovo svim poljima.

Prije održavanja tematskih panela prisutnima se obratio direktor Direkcije za razvoj poslovanja Haris Lučkin.

Na konferenciji su predstavljeni paneli Digitalni Izazov: Poduzetništvo, ITourism, Realizacija inovacija – BH TechLab platforma, Digitalizacija Društva: Tehnološke Prekretnice, Adaptacija uma kroz digitalizaciju, AGILE tehnologija, kao i Zaštita prava domaćih muzičkih autora.

Prvi put na Sarajevo Unlimited konferenciji predstavljeni su Digitalni inovacijski habovi (DIH) iz BiH u okviru projekta EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Cilj inovacijskih habova je doprinos izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH.

Pored DIH-ova, učesnicima je predstavljena i BH TechLab platforma BH Telecoma, koji je dugogodišnji partner Sarajevo Unlimiteda. BH TechLab kontinuirano pruža podršku razvoju ICT startupa, inovativnih ideja i poslovnih modela iz smart okruženja sa ciljem pružanja prilike mladima da ostvare različite benefite pomoću kojih će se njihove poslovne ideje razviti u uspješan biznis i pronaći put do korisnika.

Interaktivna diskusija BH TechLab: realizacija inovacija

Ovogodišnja konferencija kroz svoj bogat sadržaj obuhvatila je i tematsku diskusiju pod nazivom „Interaktivna diskusija BH TechLab: realizacija inovacija“ tokom koje se prisutnima obratio Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma, te istakao da je BH Telecom kao društveno odgovorna kompanija dugi niz godina jedan od glavnih sponzora Sarajevo Unlimited foruma, jednog od važnih regionalnih skupova na temu inovacija, tehnologija i poduzetništva.

„Čvrsto vjerujemo da su inovacije pokretač digitalne transformacije kao ključ privrednog napretka u našoj zemlji. Našu opredijeljenost i punu podršku razvoju pametnih i naprednih rješenja i usluga pokazali smo kreirajući naš pametni poligon BH SmartLab ali i našu platformu za startupe BH TechLab namijenjenu da podrži ubrzani razvoj inovativnih održivih biznisa u ICT-u koji mogu unaprijediti procese u različitim sferama u društvu“, kazao je Lučkin.

Želja kompanije BH Telecom je da bude oslonac bh. privredi i cjelokupnom bh. društvu u ključnim koracima u kreiranju inovacija koje direktno utječu na ekonomski rast i društveni razvoj, zaključio je u svom obraćanju Lučkin.

Panel AGILE approach: savremeno poslovanje

Jedan od posebno interesantnih panela bio je panel „AGILE approach: Savremeno poslovanje“ na kojem je pažnja posvećena temi da li Bosna i Hercegovina primjenjuje savremeni pristup poslovanja – AGILE. Cilj panela bio je pokušati pružiti odgovor na pitanje koliko je ovakav pristup potreban u korporativnom svijetu imajući u vidu da je agilni menadžment, kao nova paradigma razmišljanja, postavljanja procesa i vođenja kompanija, sve prisutnija kako u regiji tako i na globalnom nivou.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, kao učesnik ovog panela, naveo je kako je BH Telecom prošao kroz fazu uvođenja agilnog pristupa radu kroz projekat Voyager, a sama implementacija je provedena kroz tri faze. Brojni su primjeri uspješne primjene agilnog pristupa u BH Telecomu kao što su mobilna aplikacija, webshop i drugi. BH Telecom je prije nekoliko godina počeo izazovno i uzbudljivo putovanje transformacije u digital service provajdera, u kompaniju koja je spremna odgovoriti svim izazovima savremenog digitalnog doba.

Institucije, predstavnici međunarodnih i domaćih kompanija, organizacije i mladi, imali su priliku da kroz glavnu temu konferencije „Smart-up Developments” prezentiraju uspješne modele poslovanja, pozitivne prakse, podijele iskustva na međunarodnom i regionalnom nivou iz različitih oblasti, ujedinjeni između inovacija, tehnologija i poduzetništva.

Moja priča. BH Telecom