Održana znanstveno - stručna konferencija umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini - istraživanje, primjena i perspektive razvoja

Konferencija o umjetnoj inteligenciji u Bosni i Hercegovini/istraživanje, o primjenama i perspektivama razvoja, održana je u Mostaru (TP INTERA) 14. i 15. aprila 2022. godine.

Niz izlaganja o primjeni umjetne inteligencije u različitim područjima bile su dio bogatog programa dvodnevne konferencije koju je organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s domaćinom događaja, stavljajući fokus na iznimno aktuelnu temu na globalnoj razini ističući pozitivne primjere iz Bosne i Hercegovine.

U dva dana izložena su 23 rada, a organizatori očekuju da će ovaj naučno – stručni skup dati doprinos povezivanju akademske zajednice s realnim sektorom u BiH, te ostvarivanju vrijednih kontakata i saradnje sa istraživačima i privrednicima iz inostranstva.

Konferencija je započela svečanim otvaranjem i uvodnim izlaganjima tokom kojih je Zlatan Ajanović prezentirao viziju Bosne i Hercegovine u doba umjetne inteligencije osvrćući se na globalne trendove, mogućnosti i realistične ciljeve, a Vedad Sabljić na karakteristike, izazove i prilike u primjeni umjetne inteligencije. U uvodnim izlaganjima sudionici su imali priliku upoznati se s BH Tech Lab platformom kroz prezentaciju Harisa Lučkina, direktora Direkcije za razvoj BH Telecoma i brand ambasador BH TechLab-a.

Opredjeljenje BH Telecoma kao društveno odgovorne kompanije je da pruža značajnu podršku razvoju nauke, inovacija, poduzetništva i svih drugih bitnih aspekata koji podstiču stvaranje digitalnog društva kojem težimo. S tim u vezi gdin Lučkin je prezentirao BHTech Lab platformu i podijelio informacije o projektima i platformama koje je BH Telecom kreirao u svrhu podrške inovativnim rješenjima i solucijama koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji ali i drugim prediktivnim alatima i algoritmima.

Program konferencije će poslužiti kao izvrsna prilika za analizu postojećeg stanja te identificiranje potreba različitih sektora u pogledu primjene modernih tehnologija, a kroz networking događaje omogućiće se i dodatno upoznavanje i ostvarivanje kontakata koji će u budućnosti zasigurno rezultirati novitetima u ovom području.