Održana radionica za podršku startup scene u BiH

Kako prepoznati uspješan startup i brojne druge teme bile su predmet radionice  Kanađanina Keith Ippela koji je o razvoju preduzetništva u BiH razgovarao sa članovima tima BHTech Lab u BH Telecomu.

Keith Ippel je inače osnivač kanadskog Spring univerziteta za poduzetnike, i ovo nije njegova prva posjeta BiH i BH Telecomu. On u Bosnu i Hercegovinu dolazi sa ciljem da startup organizacijama pomogne u razvoju programa i da približi koncept društvenog preduzetništva.

Svoje iskustvo i znanje o socijalnim i društvenim biznisima podijelio je sa članovima tima BH Tech Lab-a.

Ippel ima više od 15 godina iskustva u razvijanju malih i srednjih kompanija kroz unapređenje njihovih poslovnih strategija i modela. Kreator je niza programa inkubacije, akceleracije i finansiranja implementiranih na Spring univerzitetu, globalnoj školi za startupe i preduzetnike.

Poduzetnički projekt podržan u sklopu Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (Swiss Entreprenuership Program) je dio globalnog programa koji se osim u Bosni i Hercegovini, sprovodi u Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Peruu i Vijetnamu i koji će do 2019. godine podržavati, razvijati i jačati organizacije unutar preduzetničkog ekosistema, startupove i brzorastuće male biznise.

Na radionici koju je održao u BH Telecomu razgovaralo se i o određivanju kriterija javnog poziva za prijavu start up programa te kako najbolje definisati na koji najlakši način odabrati najbolje startupe za ulaganje koji se prijave na javni poziv.

Na sastanku su razmijenjene korisne informacije za unapređenje BH TechLab platforme, najpopularnije platforme u našoj zemlji za podršku ICT startup ideja i procesa digitalne transformacije kao ključa privrednog napretka u BiH.

BH TechLab platforma sa investicijom od 15 miliona KM je namijenjena mladim i kreativnim osobama sa kvalitetnim i inovativnim idejama, pojedincima, te različitim udruženjima i visokoškolskim ustanovama koje se u svom svakodnevnom radu bave razvojem inovativnih digitalnih poslovnih rješenja.

Platforma kontinuirano radi na prepoznavanju ključnih aktera koji čine ekosistem inovacija i poduzetništva na području BiH, te potiče stvaranje povoljnije klime za ubrzani razvoj inovativnih ICT rješenja i usluga.

Zajedno stvaramo dobre priče!