Održana prezentacija Javnog poziva za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH

Kako doći do sredstava BH Telecoma za razvoj startupa putem BH TechLab platforme?

Kompanija BH Telecom, sa partnerima Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i Privrednom/Gospodarskom komorom FBIH, održala je danas u zgradi Vlade Federacije BiH prezentaciju Javnog poziva podrške razvoju inovacija i poduzetništva u BiH putem BH TechLab platforme.

Imajući u vidu da su posljednje tri godine bile veliki izazov za privredni razvoj i društvo u cjelini, BH Telecom je prepoznao da je moguće suočiti se sa promjenama i prihvatiti ih kao šansu. BH TechLab platforma predstavlja još jedan korak naprijed koji je BH Telecom, kao lider u pružanju telekomunikacijskih usluga u našoj zemlji, napravio kroz dodatno ulaganje u razvoj inovacija i poduzetništva u BiH. Investicioni fond od 15 miliona KM pokazatelj je predanosti BH Telecoma da i dalje bude prepoznatljiv i poštovan lider u društveno odgovornom poslovanju.

Na današnjoj prezentaciji, ispred Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, prisutnima se obratio ministar Amir Zukić koji je iskazao zadovoljstvo naporima koje BH Telecom ulaže kako bi izgradio okruženje u kojem će svi mladi i kreativni ljudi sa perspektivnim idejama i svi drugi koji se bave razvojem inovativnih ICT projekata i rješenja moći pronaći podršku. Ministarstvo snažno podržava program podrške razvoja inovacija i startupa kroz BH TechLab platformu. „Ovo predstavlja jednu dodatnu inovaciju u odnosima i novi pristup u saradnji, kako BH Telecoma kao javnog preduzeća, tako i Privredne komore FBiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta jer nam se misija podudara u ovom dijelu i dobra je nadogradnja svih naših aktivnosti u cilju razvoja sektora malih i srednjih preduzeća kao i obrta“, izjavio je ministar Zukić.

Učesnicima i gostima obratio se i predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazavši da je izuzetna čast i ponos da Privredna komora FBiH, zajedno sa jednom od svojih najznačajnijih članica, kompanijom BH Telecom, kao i Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, izuzetno dobro sarađuje i na partnerski način vodi projekat jačanja startup zajednice u našoj zemlji. „Izuzetno je bitno za mlade ljude da postoji neko uže za koje se mogu prvo uhvatiti kada dobiju ideju ili krenu sa svojim inovacijama, da pokrenu startup koji će postati veća firma i razvijaju se. Upravo tu je BH Telecom kao najznačajniji akter kada je u pitanju ICT sektor u BiH i zajedno sa Privrednom komorom FBiH i Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta voditelj procesa koji idu u pravcu stvaranja boljeg ambijenta za pokretanje biznisa u našoj zemlji“, kazao je Jašarspahić. BH Telecom u ovom projektu nije samo sponzor ili donator sredstava nego je inicijator i kreator procesa jer rukovodstvo kompanije shvata da su startupi i inovacije potrebni svima, a u skladu sa svojim iskustvima i znanjem može se reći da je BH Telecom jedini koji ima snagu i mogućnost da ih pravilno i kreativno vodi ka napretku, dodao je Jašarspahić.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman u svom obraćanju zahvalio se Vladi Federacije BiH, Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta na davanju podršku i doprinosa organizaciji današnje prezentacije. Kahriman je napomenuo da je 2019. godine organizovana 1. Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija na kojoj je objavljen javni poziv sa novčanim fondom i nagradom za najbolje inovacije i tada je napravljen prvi korak ka startupima, a istakao je i zadovoljstvo što su danas među prisutnima bili i neki od dobitnika tih nagrada, aktivni aplikanti, predstavnici akademske zajednice kao i zainteresovani aplikanti. 2021. godine objavljen je javni poziv kontinuiranog karaktera sa fondom od 15 miliona KM i još uvijek je otvoren, fokusiran na primjenu naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, virtuelne realnosti, IoT-a i drugih tehnologija. Ove godine je u okviru kontinuiranog javnog poziva objavljen i ciljani program sa fondom od 2 miliona KM fokusiran na primjenu određenih oblasti, naveo je Kahriman. „BH Telecom prolazi transformaciju, odnosno transformacijski put do savremene digitalne kompanije i ovaj stub ulaganja u startupe i izgradnju platforme je nešto što je nama iznimno važno za vrijeme koje dolazi i važno za dalji razvoj kompanije BH Telecom“, zaključio je Kahriman.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador BH TechLab-a, prisutnima je detaljno predstavio Javni poziv za podršku razvoju inovacija i poduzetništva u BiH i istakao da BH Telecom, kao tehnološki lider i društveno odgovorna kompanija, pruža podršku ubrzanom razvoju inovativnih održivih biznisa u ICT segmentu. Opredjeljenje BH Telecoma je da bude ključni oslonac i pokretač pozitivnih promjena u bh. društvu kada je riječ o primjeni naprednih tehnologija u različitim granama industrije, a u konačnici i u svakodnevnom životu. „Zaista želimo da budemo ključna, aktivna podrška vama, startupima, mladim i kreativnim ljudima, kako bismo što prije svi zajedno u jednoj optimalnoj sinergijskoj atmosferi kreirali ključne servise i usluge koje su potrebne našem društvu“, rekao je Lučkin.

U svom obraćanju Lučkin je naglasio da već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce, a žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu izvršiti prijavu za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju. Javni poziv je ograničenog trajanja sa krajnjim rokom za podnošenje prijava do kraja tekuće godine.

U okviru današnje prezentacije, posjetioci su imali priliku poslušati primjere iz prakse kroz iskustva i savjete dva uspješna startupa, a koji su jedni od dobitnika nagrada BH Telecoma kroz učešće na javnom pozivu BH TechLab platforme.

Kompanija Devoted d.o.o. koja se bavi razvojem namjenskih softverskih rješenja u oblasti IT industrije i industrijske automatizacije je razvijanjem vlastite industrijske IoT platforme „Herald“ korisnicima omogućila integraciju sa uređajima iz njihove sredine (proizvodni pogoni, poslovni objekti i sl.) za poslovne procese nadzora i upravljanja, uvid u historijske vrijednosti parametara, izvještavanje, prenos podataka, automatsko obavještavanje korisnika, alarm menadžment i još mnogo više. Kemal Lutvica, direktor Devoted-a zahvalio se BH Telecomu na pokrenutoj inicijativi i realizaciji projekta BH Techlab. „Mi kao učesnici prve BH Techlab platforme smo sretni i ponosni što je upravo naša kompanija odabrana za kompaniju sa najboljim rješenjem, industrijskom IoT platformom ‘Herald’. Upravo je ovo priznanje u značajnoj mjeri pomoglo da platforma pronađe svoj put do kupaca i osigura plasman na tržištu“, rekao je Lutvica.

OD Vista Design drugi je primjer uspješnog startupa i dolazi iz grada Jajca. Amela Iskrić Hadžić osmislila je urbani mobilijar s funkcijama digitalnog info kioska i pametne klupe koja je nazvana Viona. Viona-smart city spot predstavljala je tek koncept i ideju čiji je potencijal prepoznao BH Telecom kao društveno odgovorna kompanija i omogućio izvedbu prvog prototipa koji je Vista Design Studio ponosno prezentovao i instalirao ispred sjedišta BH Telecoma. “Na 1. BH TechLab javni poziv smo se prijavili sasvim spontano, želeći da ponudimo rješenje i odgovor na problem koji smo prepoznali u našem životnom okruženju. U gradu Jajcu koji bilježi značajan razvoj turizma, uočili smo poteškoće u snalaženju velikog broja turista, te pronalasku odgovarajućih sadržaja i servisa“, izjavila je Iskrić Hadžić.

Članovi BH TechLab tima Enisa Brka i Duljko Hasić pridružili su se prethodnim govornicima, te su svi zajedno prisutnima u dijelu prezentacije “Pitanja i odgovori” dodatno približili način rada BH TechLab platforme kao i proceduru prijave na aktuelni javni poziv za sufinansiranje startupa.

#bhtechlab #stvaramodobreprice