Konferencija Sarajevo Unlimited: BH Telecom predstavio BH TechLab platformu

 

U Sarajevu održan sedmi regionalni forum inovacija „Sarajevo Unlimited“.
Tokom konferencije predstavljeno je niz projekata među kojima i BH Telecom BH Tech Lab platformu namijenjenu start up zajednici.
Za Al Jazeeru Balkans govorio je direktor direkcije za razvoj BH Telecoma i brand ambasador BH Tech Laba Haris Lučkin.

Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma #shapingthefuture

BH Telecom je i ove godine obilježio svoj dan, četvrtom po redu poslovno-tehnološkom konferencijom “SarajevoTechLab 4” koja je okupila brojne stručnjake iz poslovne i tehnološke struke i inovacija. Na konferenciji  koja je održana u Convention Centru Hotela Hills predstavljena su dosadašnja dostignuća, ali i plan razvoja za naredni period.

Obraćanje generalnog sekretara ITU – Houlin Zhao na Sarajevo TechLab4

Gdin Zhao se u svojem obraćanju zahvalio BH Telecomu na učešću u razvoju IT Tehnologija i spomenuo koliko se do sada investiralo u infrastrukturu i inovacije. Zhao je spomenio da ITU će nastaviti biti i dalje tu za BH Telecom i ostale članice koje promovišu i razvijaju modernu ICT infrastrukturu svuda u svijetu.

Pozvao je na zajedničku saradnju u razvoju potrebne IT infrastrukture.

Tri godine iza nas – Sarajevo TechLab

Od 2019. godine do sada TechLab platforma prepoznata je kao vodeća platforma za start up scenu. U ovom videu je kratki presjek konferencija koje su održane u protekle četiri godine pod sloganima:

  • 2019. #weconnect. Na prvoj konferenciji najavljeno je investiranje u iznosu od 100.000 KM za inovacije.
  • 2020. #stayconnected. Na drugoj konferenciji proglašeni su  prvi pobjednici Javnog poziva za start it up programe.
  • 2021. #powerofinnovation. Na ovoj konferenciji je objavljen Javni poziv u iznosu od 15 miliona KM za start upe i inovativne tehnologije. Specijalni gost je bio Mate Rimac, osnivač i direktor kompanije „Rimac automobili“.
  • 2022. #shapingthefuture. Javni poziv za prijavu start up se nastavlja.

BHTech Lab biznis plan

Kako započeti izradu svojeg biznis plana? U ovom videu dajemo vam osnovne smjernice za početak planiranja vaše biznis ideje. Svaka ideja prolazi kroz evaluaciju/procjenu osnovnih pitanja na koja trebate imati spremne odgovore i dugoročni plan ako se namjeravate baviti biznisom

Prijavi se na Javni poziv!

BH Telecom planira da u naredne tri godine investira 15.000.000,00 KM u najuspješnije ICT inovativne projekte. Putem BH TechLab platforme svi, pojedinci i registrovani startupi, mogu prijaviti svoje ideje, projekte ili rješenja na otvoreni  Javni poziv – BH TechLab.

Prijavi svoju ideju na: https://bit.ly/bhtechlab_poziv

Sarajevo Unlimited 2021

Pod pokroviteljstvom BH Telecoma, zvanično je počeo 6. Forum inovacija, poduzetništva i tehnologija “Sarajevo Unlimited” sa temom “Unlimited Inovacije – Koliko smo spremni?”. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj izgradnju platforme koja će prikazati i veličati inovativne priče, pojedince i ljude željne stvaranja, ali i povezati ih s investitorima, tržištem i/ili relevantnim institucijama. U konačnici susreti i povezivanje na ovom događaju rezultiraju novim radnim mjestima, kroz ideje i inovacije čime se ulaže u ekonomiju i održivost poslovanja u Digitalnom svijetu. Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, brend ambasadori Haris Lučkin i Belma Mujadinović, te članovi tima za startupe BH Telecoma predstavili su BH TechLab platformu i još jednom posjetili na Javni poziv za mlade inovatore i startup kompanije koji je objavljen na posljednjoj poslovno-tehnološkoj konferenciji, a za čiju namjenu smo obezbijedili 15 miliona KM.

Dan otvorenih vrata

BH Telecom je 30. septembra organizirao online Dan otvorenih vrata, putem MS Teams aplikacije, za sve koji namjeravaju svoju biznis ideju prijaviti na BH TechLab platformu BH Telecoma. Direktor Direkcije za razvoj poslovanja Haris Lučkin poželio je dobrodošlicu prijavljenim inovatorima i održao predavanje na temu “Strateška uloga, ciljevi i aktivnosti BH TechLab platforme”. Također, članovi BH TechLab tima su prezentovali “Smrtonosne greške startupa i lean startup metodologija” i “Digitalni pravci BH Telecoma: tranzicija iz CSP u DSP i stvaranje preduslova za ubrzani razvoj digitalnih servisa”.

Naše video poruke

Sarajevo TechLab poslovno-tehnološka konferencija održana je u Sarajevu uz prisustvo brojnih inovatora, govornika te stručnjaka iz oblasti IT businessa. Ovogodišnja konferencija šalje jasnu poruku podrške inovacijama i ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH, a što su potvrdili eminentni sudionici i panelisti, među kojima je i Mate Rimac, poznati inovator i poduzetnik. Gdin Rimac je istakao važnost investiranja u podržavanje StartUp programa. U video poruci možete pogledati intervju sa njim.

Naše video poruke

 

BH Telecom je prepoznao, podržao i nastavlja da sarađuje u razvoju ovog značajnog infrastrukturnog projekta koji promoviše i povezuje turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine. „Nama u BH Telecomu je posebno drago što smo pružili podršku razvoju jednog ovakvog proizvoda kakav je pametna klupa. Podsjetio bih da je proizvod podržan u okviru BH TechLab platforme koja pruža podršku razvoju inovativnih, digitalnih, poslovnih ICT rješenja. Proizvod karakteriše inovativan i savremen dizajn sa nizom funkcionalnosti koji ovakvu klupu izdvajaju od konkurencije. Proizvod nudi jedinstven spoj funkcija inovativne pametne klupe sa elementima digitalnog info kioska. Namijenjena je prvenstveno lokalnim zajednicama koji na ovaj način mogu predstaviti sve svoje servise i usluge, kako lokalnom stanovništvu, tako i turistima i posjetiocima. Iskreno se nadamo da će veća implementacija jednog ovakvog proizvoda u našim lokalnim sredinama uticati na izgradnju digitalnog društva kojem težimo“ – izjavio je Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj BH Telecoma i brand ambasador BH TechLab-a.

Klupa Viona

Viona je ideja koja je nastala kao odgovor na problem nepostojanja kvalitetnih izvora informisanja domaćih i stranih turista u malim bosansko-hercegovačkim turističkim mjestima. Ona predstavlja spoj funkcija urbane pametne klupe i digitalnog info kioska sa brojnim korisnim funkcijama. Specifičan dizajn koji spaja tradicionalno i savremeno potpisuje mladi arhitektonski studio “Vista design”, na čelu sa arhitekticom Amelom Iskrić Hadžić, iz Jajca koji je ovim projektom osvojio 2. nagradu BH Telecoma na Prvom Start IT Up programu. Od petka 1.4.2022. godine na lokaciji Franca Lehara 7, kod zgrade BH Telecoma je instalirana prva bosansko-hercegovačka pametna klupa “Viona – smart city spot”.