Keith Ippel u BH Telecomu održao radionicu za podršku startup scene u BiH

Kanađanin Keith Ippel, osnivač firme Spring Activator za startupe i poduzetnike, proteklih dana bio je po treći put u Sarajevu, a svoj boravak u glavnom gradu BiH ovoga puta iskoristio je za poslovno-prijateljsku posjetu BH Telecomu.

Ippel ima više od 15 godina iskustva u razvijanju malih i srednjih kompanija kroz unaprjeđenje njihovih poslovnih strategija i modela. Kreator je niza programa inkubacije, akceleracije i finansiranja implementiranih na Spring unverzitetu. Ovaj ugledni stručnjak ima i veliko iskustvo u podizanju investicija u veoma ranoj fazi startupa, s obzirom na to da je uspješno osigurao 15 miliona dolara investicija u startupe u ranoj fazi.

BH TechLab tim BH Telecoma je u saradnji sa Fondacijom 787, partnerom BH TechLab platforme, sa specijalnim gostom iz Kanade organizirao radionicu na temu izgradnje ekosistema BH Telecoma za podršku startup sceni.

Tom prilikom su razmijenjene korisne informacije za unaprjeđenje BH TechLab platforme, najpopularnije platforme u našo zemlji za podršku ICT startup ideja i procesa digitalne transformacije kao ključa privrednog napretka u BiH.

  • Kreiranje ekosistema podrške oko poduzentika posebno je bitan dio procesa. Jedna važna stvar je da moraju imati sposbnost prilagodbe. Tako, osim plana A, uvijek moraju imati i plan B i C.  Na taj način mora razmišljati i njihov tim. Posebno je važno da se inovatori ne boje tražiti pomoć, postavljati pitanja i tražiti odgovore, kazao je Ippel, te dodao:
  • Kako bi ekosistem uspio napredovati i rasti ubrzano dobro bi bilo imati pomoć države, ali ne i biti potpuno oslonjen na nju. Najbolji način na koji država može pomoći je taj da kreira zakone koje će ubrzati osnivanje novih kompanija, investiranje ili izvoz na druga tržišta. Ako vlada pruži podršku na tom nivou, mislim da bi to moglo pomoći – razmišljanja je kanadski stručnjak.

Podsjećamo, BH TechLab platforma sa investicijom od 15 miliona KM je namijenjena mladim i kreativnim osobama sa kvalitetnim i inovativnim idejama, pojedincima, te različitim udruženjima i visokoškolskim ustanovama koje se u svom svakodnevnom radu bave razvojem inovativnih digitalnih poslovnih rješenja.

Platforma kontinuirano radi na prepoznavanju ključnih aktera koji čine ekosistem inovacija i poduzetništva na području BiH, te potiče stvaranje povoljnije klime za ubrzani razvoj inovativnih ICT rješenja i usluga.

Zajedno stvaramo dobre priče!