POSLOVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA BH TELECOMA


    #powerofinnovation

Treća po redu poslovno-tehnološka konferencija BH Telecoma: SarajevoTechLab3 održat će se 9. septembra 2021. godine.

Tema konferencije koja će okupiti preko 150 ICT i  IT učesnika je ”Inovacije i razvoj”.

Cilj nam je u eri digitalne transformacije osigurati mjesto za promociju znanja, inovacija, novih tehnologija. Posebna interesovanja, ove godine, usmjerena su na Artificial intelligence; IOT; Blockchain; Machine learning; Big data i druge.

Također, ovim projektom želimo podržati ubrzani razvoj digitalizacije u BiH zajedno sa predstavnicima najvećih IT kompanija.

Učesnike i javnost na konferenciji ćemo upoznati i sa digitalnom agendom  BH Telecoma.

#powerofinnovation

Šta?

POSLOVNO-TEHNOLOŠKA
KONFERENCIJA BH TELECOMA

Kada?

9. septembar

Gdje?

Hotel Hills Sarajevo


01

DAN

15+

GOVORNIKA

150

UČESNIKA

Domaćin konferencije

Sedin Kahriman

Generalni direktor

Sedin Kahriman obavlja funkciju generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom od decembra 2018. godine Sarajevo.

Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu gdje je stekao i akademsku titulu magistra nauka iz oblasti transportnih i komunikacionih tehnologija. Trenutno je u statusu doktoranta na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.
Poslovnu karijeru je započeo 2005. godine kao pripravnik u Dioničkom društvu BH Telecom Sarajevo nakon čega je obavljao više stručnih i menadžerskih funkcija u kompaniji. Uspješno je rukovodio i sudjelovao u više ključnih procesa tehnološke i poslovne transformacije kompanije.

Uvodničari na konferenciji

Samira Ćerim

Izvršna direktorica za
informacione tehnologije

Samira Ćerim je Izvršna direktorica za informacione tehnologije i član Uprave BH Telecom DD, Sarajevo. Na ovu poziciji je imenovana u decembru 2018. godine.
U poslovnoj karijeri se nalazila na različitim menadžerskim funkcijama, a bogato iskustvo stekla je kroz angažman na brojnim IT projektima od interesa za BH Telecom i širu društvenu zajednicu. Osim vođenja i koordinacija timova i projekata, sudjelovala je i u svim ključnim procesima tehnološke i poslovne transformacije kompanije. Jedan je od ključnih kreatora dokumenta „Transformacija BH Telecom operativnog modela rada za period 2021 – 2025. godina“ i jedan od nosilaca započetih procesa digitalne transformacije, implementacije agilnih metoda i podrške inovativnim idejama, procesima i produktima.

Adnan Huremović

Izvršni direktor za
tehnologiju i razvoj servisa

Dr. Adnan Huremović je, kao stipendista BH Telecoma, poslovnu karijeru započeo u BH Telecomu kao pripravnik 2003. godine. Obavljajući više uloga kroz različite dijelove kompanije, 2018. godine preuzima upravljanje Izvršnom direkcijom za tehnologiju i razvoj servisa. Angažovan je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje stiče titulu doktora nauka 2015. godine.  Kroz upravljanje tehnološkim direkcijama, proveo je neke od najznačajnijih tehnoloških i transformacijskih projekata u BH Telecomu. Autor je više naučnih i stručnih radova iz oblasti telekomunikacija.

VIP obraćanje

Mate Rimac
Osnivač, CEO Rimac Automobili
and Greyp Bikes

Govornici

VODEĆI EKSPERTI INDUSTRIJE

Kemal Lutvica

Inženjer sa višegodišnjim iskustvom na vodećim pozicijama u poslovima razvoja rješenja za klijente u IT industriji i industriji automatizacije. Nakon osmišljanja i dizajniranja potpuno novog produkta, okupljanja tima za realizaciju istog, rada u ulogama softver inženjera, produkt-ownera te direktora rezultirajućeg start-upa, vjerujem da mogu dati značajan doprinos okruženjima koje imaju za cilj krajnjim korisnicima ponuditi sjajne proizvode i usluge.

Devoted je kompanija koja se bavi razvojem namjenskih softverskih rješenja za potrebe IT industrije i industrije automatizacije. Kao posebno značajnu uslugu iz naše ponude, ističemo našu nagrađivanu Industrijsku IoT platformu Herald koja korisnicima nudi usluge nadzora i upravljanja, automatskog inteligentnog obavještavanja, alarm menadžmenta, prijenosa podataka, kreiranja izvještaja te druge moderne funkcionalnosti, sve ovo u realnom vremenu, putem web i mobilne aplikacije.

Prof. dr. Amila Pilav-Velić

Prof. dr. Amila Pilav-Velić je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Katedri za menadžment i informacione tehnologije. Prvi je doktor nauka u oblasti inovacija u BiH, a postdoktorsko istraživanje završila je na Freie Universität u Berlinu, na Odsjeku za Inovacije. Autor je prve knjige o inovacijama u BiH. Gostujući je predavač na velikom broju regionalnih i međunarodnih univerziteta. Autor je i učesnik velikog broja međunarodnih projekata, konsultant, start-up mentor, te socijalna preduzetnica.

Boris Vrabec

Boris Vrabec u ulozi Gartner Executive Partnera pruža personalizirane savjete Gartnerovim klijentima, direktorima informatike i višem IT menadžmentu u regiji, i to prije svega na temama poslovne i IT strategije, kao i tehnoloških inicijativa vezanih uz digitalnu transformaciju. Njegovo prethodno iskustvo uključuje rukovodeće i stručne pozicije u sektoru IT-a i telekomunikacija.

Nedim Sirbubalo

Nedim Sirbubalo je direktor kompanije SYS Company d.o.o. sa preko 20 godina radnog iskustva unutar bosanskohercegovačkog ICT sektora. Aktivno promoviše važnost razvoja domaćeg ICT tržišta i okruženja, kao i razvoj domaćih ICT stručnjaka. Predsjednik je strateškog odbora The Association of Business Service Leaders in Bosnia and Herzegovina (ABSL), asocijacije koja predstavlja, ali promoviše razvoj business service sektora u Bosni i Hercegovini.
SYS Company d.o.o. je bosanskohercegovačka IT kompanija, osnovana 1999. godine, koja se od samog osnivanja, etablirala kao istinski value added distributer sa ciljem da svojim partnerima i korisnicima pruži najveći mogući kvalitet proizvoda i usluga, što je i danas osnovna odlika kompanije. Naša misija je razvijanje povjerenja i partnerstva, a naš primarni zadatak je razvijanje potražnje za proizvodima i rješenjima principala koje zastupamo, te profesionalnim uslugama našeg iskusnog inženjerskog tima. Na tom putu konstantno investiramo u razvoj i oplemenjivanje domaćeg tržišta, podstičući razumijevanje cjelokupnih rješenja od strane partnera i krajnjih korisnika.

Dino Ibrahimović

Dino Ibrahimović je završio Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Svoju karijeru u Infobipu započinje u odjelu prodaje radeći na tržištima Bangladeša, Pakistana i Afganistana. Nakon godinu rada na poziciji tim lidera, postaje regionalni menadžer za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te radi na koordinaciji nekoliko prodajnih timova na području cijele regije, kao i na otvaranju lokalnih ureda u Bangladešu, Pakistanu i Egiptu. Njegov naredni korak u karijeri u Infobipu bio je vođenje tima koji sarađuje s mrežnim operaterima u regiji, pri čemu je pomagao timu da ostvare saradnju i pruže operaterima rješenja koja im pomažu da unaprijede kontrolu i monetizaciju svojih mreža, istovremeno obezbjeđujući visokokvalitetne komunikacijske konekcije lokalnim i internacionalnim kompanijama.
Zadnjih tri godine, Dino radi kao direktor regije, a sada kao potpredsjednik – generalni menadžer za regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kao i ureda u Bosni i Hercegovini, gdje je drugi po redu ured otvoren u Tuzli u februaru 2019. godine. Radeći na daljnjoj ekspanziji Infobipa u regiji kroz urede u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Qataru, Dino vjeruje da su posvećenost i strast u poslu ključni sastojci uspjeha i raduje se prilici za rad sa izuzetno motiviranim ljudima. 

Erna Šošević

Erna Šošević je poduzetnica, osnivačica i izvršna direktorica prve platforme za digitalno umrežavanje za privatni sektor Bizbook.ba i jedna od žena pionirki tehnološke start-up scene u Bosni i Hercegovini.
Nakon 11 godina radnog iskustva u realnom sektoru, lansira Bizbook, alat koji uvodi digitalnu ekonomsku transformaciju u Bosni i Hercegovini i koji je osvojio titulu najboljeg bh. start-upa za 2018. godinu, kao i regionalnu nagradu za postignuća u polju digitalizacije kompanija u 2019. Iste godine dobila je nagradu “Snaga izvrsnosti” u kategoriji preduzetništvo od Udruženja žena poduzetnica Bosne i Hercegovine. Prva je digitalizirala tri sajma u Bosni i Hercegovini, a Bizbook je dobio i investiciju za razvoj od Vlade Švicarske kroz projekt Makret Makers.
Govornica je na mnogim lokalnim i regionalnim i evropskim konferencijama o start-upima i poduzetništvu, mentorica i savjetnica za start-upe, sudija na start-up takmičenjima i zagovornica većeg uključivanja žena u poduzetništvo.

 

Mirad Maglić

Mirad Maglić je regionalni direktor odjela poslovnih aplikacija (Dynamics) za 24 zemlje centralne i istočne Evrope i Evroazije, te Country Representative Microsoftovog ureda u Bosni i Hercegovini. Prije nego što se pridružio Microsoftu u 2006. godini, Mirad je vodio vlastitu softversku firmu i radio je na projektima razvoja softvera za klijente u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Od 2006. godine, u Microsoftu obavlja niz lokalnih i regionalnih funkcija na poljima poslovne produktivnosti, informacijske sigurnosti i razvoja poslovanja.
Tokom više od 20 godina karijere bio je dugogodišnji saradnik bosanskohercegovačkog IT magazina INFO, te je autor ili koautor nekolicine dokumenata i strategija o razvoju informacionog društva u Bosni i Hercegovini, uključujući i strategiju integriranja Bosne i Hercegovine u EU.

Rešad Začina

Rešad Začina je produktni leader, suosnivač i direktor softverske kompanije Ministry of Programming koja je fokusirana na usluge razvoja novih tehnoloških preduzeća (start-ups). U saradnji sa najboljim poduzetnicima u Evropi Ministry of Programming je za samo 4 godine postao najbrže rastuća IT kompanija u Bosni i Hercegovini sa rastom od 813% i jedina je kompanija iz BiH koja je ikada rangirana na listi Financial Times FT1000. Kompanija je kreirala više od 75 globalnih softverskih proizvoda.

Sabina Selvić-Oručević

Sabina Selvić-Oručević, CEO ZIRA d.o.o., je kroz svoju uspješnu karijeru sudjelovala u kreiranju novih, izrazito zahtjevnih poslovnih modela kod značajnog broja prestižnih telekomunikacijskih kompanija. Inovacija, Razvoj, Unapređenje, Automatizacija, Edukacija, Fleksibilnost, Izvrsnost, Preciznost je ono što je pokreće i za šta se zalaže. Njen tim ističe da je lider uvijek otvorenih vrata.

Moderatorice panela

Samira Ćerim

Izvršna direktorica za
informacione tehnologije

Belma Mujadinović

Šef Službe za podršku i
koordinaciju

Prijave su završene,
hvala na interesovanju.

Agenda

9. SEPTEMBAR 2021.

10:30 – 11:00
       Dolazak gostiju – registracija i testiranje

11:10 – 11:20
       Obraćanje Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma

11:20 – 11:25
       Otvaranje konferencije

11:25 – 11:35
       Media time

11:35 – 11:50
       Prezentacija – Samira Ćerim, izvršna direktorica za informacione tehnologije BH Telecoma

11:50 – 12:35

Panel 1 – Globalni trendovi u inovacijama u ICT sektoru
Moderator –Samira Ćerim, izvršna direktorica za informacione tehnologije BH Telecoma
Panelisti:

  1. Rešad Začina – Ministry of programing
  2. Dino Ibrahimović – Infobip
  3. Boris Vrabec – Gartner Adriatic/Calisto
  4. Mirad Maglić – Microsoft
  5. Sabina Selvić-Oručević – Zira

12:35 – 12:50
       Networking

12:50 – 13:05
       Prezentacija – Adnan Huremović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma

11:50 – 12:35

Panel 2 – Ubrzavanje inovacija u ICT industriji
Moderator – Belma Mujadinović, Šef Službe za podršku i koordinaciju BH Telecoma
Panelisti:

  1. Amila Pilav-Velić – Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  2. Kemal Lutvica – startup Devoted
  3. Erna Šošević – Bizbook.ba
  4. Nedim Sirbubalo – SYS Company

13:50 – 14:00
       Networking

14:00 – 14:30
       Mate Rimac

14:30 –
       Kraj konferencije i ručak

Lokacija
Hotel Hills Sarajevo
Addresa: Butmirska cesta 18, Ilidža 71210
Telefon033 947-947